Jidášovo ucho: Jedlá houba s pochybnou reputací

- Komerční sdělení -brilantní

Jidášovo ucho (Auricularia auricula-judae), nazývané též bolnoplodka ušatá, je dřevokazná houba s charakteristickým vzhledem. Připomíná ucho v tmavě hnědé až fialové barvě a roste na kmenech stromů, nejčastěji na bezu a jilmu.

Historie a pověry:

Jidášovo ucho má v historii i pověrách spletitý osud. Je spojováno s Jidášem Iškariotským, který se po zradě Ježíše Krista oběsil na bezu. Právě na bezu se tato houba hojně vyskytuje. V lidové tradici se věřilo, že přináší smůlu a neštěstí.

Léčivé vlastnosti:

Navzdory pověrám má Jidášovo ucho řadu léčivých vlastností. Obsahuje beta-glukany, které posilují imunitu, a také antioxidanty, které chrání buňky před poškozením. Používá se v tradiční čínské medicíně k léčbě respiračních onemocnění, artritidy a dalších potíží.

Využití v kuchyni:

Jidášovo ucho je jedlá houba s jemnou chutí a chrupavou texturou. V kuchyni se používá po namočení do studené vody, kdy nabude na objemu. Může se smažit, dusit, přidávat do polévek a salátů. Je oblíbená v asijské kuchyni, ale pomalu se dostává i do českých receptů.

Zajímavosti:

  • Jidášovo ucho je symbolem dlouhověkosti v Číně a Japonsku.
  • V Japonsku se z Jidášova ucha vyrábí tradiční sladkost zvaná „kiku-gashi“.
  • Houba má antibakteriální a protizánětlivé účinky.

Jidášovo ucho je houba s bohatou historií a léčivými vlastnostmi. I když se s ní pojí pověry, je to chutná a zdravá ingredience, která si zaslouží pozornost.

Upozornění:

Před konzumací Jidášova ucha je důležité ho správně tepelně upravit. Syrová houba může způsobit zažívací potíže.

- Reklama -zpravy
- Komerční sdělení -pr článek

Redakce doporučuje

Články autora